פגיעה עצבית סוכרתית (נוירופתיה סוכרתית) מוגדרת כנוכחות של תסמינים המצביעים על תפקוד לקוי של העצבים ההיקפיים בחולי סוכרת, וזאת לאחר שלילתן של סיבות אחרות העלולות לגרום לתסמינים אלו .
פגיעה עצבית סוכרתית היא הפגיעה במערכת העצבים השכיחה ביותר בעולם המערבי ומהווה את הסיבוך השכיח ביותר של מחלת הסוכרת. שכיחותה תלויה במשך הסוכרת, וכ-50% מכלל הסוכרתיים יפתחו פגיעה זו.
פגיעה עצבית סוכרתית חושפת את הסוכרתי לתחלואות כגון: זיהומים חוזרים בגפיים התחתונות, היווצרות של כיבים וכריתת גפיים.
התפתחות הפגיעה העצבית בחולה הסוכרת
המצאות של רמות סוכר גבוהות בזרם הדם וחסר באינסולין הם גורמים התורמים להתפתחותה של הפגיעה העצבית הסוכרתית. בנוסף קיימים גורמים נוספים כגון: יתר לחץ דם, רמות גבוהות של שומנים בדם ומשקל עודף שנמצאו כקשורים למחלה זו. רמות סוכר גבוהות פוגעות בחלבוני העצב ומביאות לתהליכים אשר גורמים לאובדן מתמשך של סיבי העצב ולתסמינים השונים המופיעים בפגיעה עצבית סוכרתית.
קיימות קטגוריות שונות של פגיעה עצבית סוכרתית, המחולקות הן על פי סוג המערכת הנפגעת והן על פי מיקום סיב העצב הנפגע, כגון:
1. פגיעה עצבית סוכרתית בסיבים התחושתיים
בשלבים הראשוניים מעורבות הגפיים התחתונות ולאחר מכן עלול להופיע גם אובדן התחושה בידיים. פגיעה עצבית זו עלולה ליצור כיבים בכפות הרגליים כתוצאה מאובדן התחושה הכולל. סוג זה של פגיעה עצבית סוכרתית מהווה מעל ל-80% מכלל מקרי הפגיעות העצביות.
2. פגיעה סוכרתית בעצבים המווסתים מערכות פנימיות
כגון: מערכת הלב, מערכת העיכול ומערכת השתן. פגיעה עצבית זו עלולה לגרום להפרעות בקצב הלב, ללחץ דם נמוך, לשלשול או עצירות, לאין אונות ולתופעות נוספות.
3. פגיעה עצבית סוכרתית בשורשי העצבים
פגיעה זו מופיעה בדרך כלל בסוכרתיים מבוגרים יותר וביטויה הקליניים הם חולשה, כאב חד המלווה לאחר מכן בחולשה ואובדן משקל.
בדיקות לאבחון פגיעה עצבית סוכרתית על ידי צוות רפואי
קיימות מספר בדיקות לאבחון פגיעה עצבית סוכרתית הנעשות על ידי צוות רפואי:
- EMG - בדיקה אלקטרו - פיזיולוגית, אשר בודקת הולכה עצבית בחמישה עצבים
- בדיקת סיקור- בדיקה תחושתית הכוללת תחושת מגע, כאב, טמפרטורה, ויברציה ולחץ. מומלץ לעבור בדיקת סיקור
- בעת אבחון מחלת הסוכרת. לאחר הסיקור הראשוני, מומלץ לעבור בדיקות חוזרות פעם בשנה
- מומלץ לבדוק הופעת כיבים וזיהומים בכפות הרגליים, במסגרת יומית
כיצד אני יכול לסייע בעיכוב או האטת המחלה?
איזון ערכי הסוכר- הטיפול המשמעותי ביותר במניעה של פגיעה עצבית סוכרתית הוא שמירה על איזון מיטבי של רמות הסוכר. נמצא כי קיים קשר ישיר בין רמות סוכר גבוהות לבין התקדמות מהירה יותר של המחלה.
טיפול בכף הרגל- על המטופל לבדוק את כף רגלו מדי יום לשלילת יובש, חתכים, עור מעובה וזיהום. בדיקת הרגליים צריכה להיות מבוצעת גם על ידי הצוות המטפל.
טיפול בכאב - במידה ומופיע כאב יש לטפל בכך בתרופות מתאימות, בהתאם להנחיית הרופא המטפל.
שירות לציבור. מוגש בחסות חברת סאנופי.
למידע על פגיעה עצבית סוכרתית יש לפנות לרופא המטפל
מקורות:
1. המדריך לטיפול בסוכרת, המועצה הלאומית לסוכרת. ד"ר עופרי מוסינזון, פרופ' איתמר רז. הגנטיקה של מחלת הסוכרת וסיבוכיה, פרופ' בנימין גלזר. פרק 1, תת פרק 34-39.
2. המדריך לטיפול בסוכרת, המועצה הלאומית לסוכרת. ד"ר עופרי מוסינזון, פרופ' איתמר רז. נוירופתיה סוכרתית: נוירופתיה סנסורית, אוטונומית ומוטורית והטיפול בה, ד"ר יוספה בר דיין ושות'. פרק 5, תת פרק 234-241.
3. סוכרת, פרופ' יאיר יודפת. עורכים עמיתים: פרופ' איתמר רז, ד"ר חוליו וינשטיין. קלסיפיקציה של נוירופתיה סוכרתית, ד"ר רונית גלעד. חלק 7, פרק 37, 206-200.
4. המדריך לטיפול בסוכרת, המועצה הלאומית לסוכרת, מהדורת 2019. עורך מדעי פרופ' איתמר רז.