סוכרת יכולה להתפתח באנשים בכל גיל ועם כל יכולת, גופנית או רגשית, ולכן לא כולם יכולים לנהל בעצמם את
המחלה בלי עזרה של סביבה תומכת.
כשאדם שקרוב אלינו לא יכול להתנהל עם הסוכרת בלי העזרה שלנו – אנחנו הופכים בן לילה למטפלים לכל דבר. נצטרך להיות ערניים לערכי המדדים שלו או שלה, לדעת מהן התרופות והמינונים שהוא או היא נוטלים, זמני בדיקות ומה נחשב כהחמרה במצב המחלה. נצטרך גם לדעת איזו פעילות גופנית מתאימה לו או לה ומאילו מאכלים צריך להימנע, ואיך לוודא ששומרים על שגרת טיפול גם בטיולים, חגים, אירוח ועוד.
הרבה אחריות מונחת על הכתפיים שלנו בזמן שאנחנו צריכים גם לנהל את החיים שלנו. כשמטפלים באדם קרוב, חשוב שנהיה מודעים עד כמה באמת אנחנו צריכים להיות מעורבים בטיפול ומהם הצרכים האישיים שלנו. כך אפשר לשמור על שגרת חיים טובה יותר.
בישראל קיימות עמותות שונות התומכות במטפלים בבני משפחה. אחת מהן היא עמותת CareGivers, שבין השאר מעלה מידע שימושי והמלצות לטיפול בקרובים. הנה כמה המלצות לתומכים באדם עם סוכרת:
ידע הוא כוח אך חשוב להיעזר רק במידע אמין על המחלה. נתקלתם באתר שיש בו מידע על מחקרים, חדשות או עדכונים על סוכרת? בדקו מי עומד מאחורי האתר. לדוגמה, אתרים של משרד הבריאות וקופות החולים מכילים מידע אמין ובדוק, וגם אתרים של חברות תרופות בארץ שמטרתם להעלאת מודעות על מחלות חייבים להיות מאושרים על ידי משרד הבריאות. בכל מקרה, לפני שאתם מיישמים כל המלצה או מידע שקראתם – התייעצו
שמרו על כל המסמכים הרפואיים במקום קבוע – סיכומי ביקור, תוצאות בדיקות, מרשמים ומסמכים חשובים אחרים צריכים להיות נגישים לכם. כדאי להכין קלסר המכיל את כל המסמכים החשובים ודף קשר הכולל את השמות ומספרי הטלפון של הרופאים והרופאות המעורבים בטיפול. אם אין לכם את כל סיכומי הביקור, תוכלו לקבל גישה נוחה לתיק הרפואי דרך אתר או אפליקציית קופת החולים שלכם.
מסמך מסכם נגיש - בקשו מהרופא או הרופאה המטפלים בבן המשפחה שלכם להכין מסמך המרכז את מצב המחלה, שמות התרופות שהוא נוטל והמינונים. הביאו את המסמך לכל ביקור רפואי.
גם אתם יכולים לבקש עזרה – היו מודעים לכוחות שיש לכם וליכולות שלכם. אם אתם צריכים עזרה בתחום מסוים, בקשו עזרה מחברים או מבני משפחה אחרים. כך תוכלו למנוע לחץ נפשי ועומס מיותרים, ולשמור על הבריאות הנפשית והפיסית שלכם.
עדכנו בעבודה את מי שצריך – תמיכה בבן משפחה שחולה היא עבודה בפני עצמה, והרבה פעמים צריך לשלב אותה עם הקריירה. כדי שתוכלו להמשיך ללוות ולתמוך בבן משפחה, חשוב לעדכן את הממונים עליכם בעבודה כדי שיוכלו לגלות גמישות כלפיכם בזמנים שצריך.
קחו פסק זמן – כשמטפלים בבן משפחה לאורך זמן, לפעמים גם יצוצו בראשכם מחשבות של ייאוש או חוסר תקווה, תהיו עייפים במיוחד או שתאבדו מוטיבציה. תוכלו להפחית את המצבים הללו אם תקדישו גם זמן לעצמכם – ניתוק של כמה שעות מהתפקיד ומהאחריות שמונחת על כתפיכם יעזור לכם לדאוג גם לחיים הפרטיים שלכם.