כשיש סוכרת לא צריך לוותר על אוכל שאוהבים, אבל כדאי לאכול אותו במנות קטנות יותר או לעיתים רחוקות יותר. המפתח הוא לאכול מזון מגוון, בכמות המתאימה, וכזה שיכלול את כל קבוצות המזון – ירקות, פירות, דגנים, חלבונים, מוצרי חלב דלי שומן או ללא שומן, ושומנים בריאים (שמן שהוא נוזלי בטמפרטורת החדר, למשל שמן זית, אגוזים וזרעים, דגים ואבוקדו).1 כדי לדעת מה כמות האוכל המתאימה לך, כדאי להיפגש עם דיאטנית קלינית שתעזור לך לבנות תוכנית תזונה מתאימה.

פחמימות וסוכרת

פחמימות הן האחראיות העיקריות לעליה ברמות הסוכר בדם אחרי הארוחה, לכן אם יש לך סוכרת כדאי לך במיוחד להקפיד על כמות והרכב הפחמימות בכל ארוחה. עדיף לאכול פחמימות מורכבות, כגון לחם, עדשים ובטטות, על פני פחמימות פשוטות, כגון סוכר לבן, מיץ, פירות וחלב. הסיבה לכך היא שלוקח יותר זמן לעכל פחמימות מורכבות וכך סוכר משתחרר לדם בצורה מתונה יותר.2

כמעט כל מזון מכיל פחמימות בכמות מסוימת. אחת הדרכים לכלול פחמימות בתפריט היא בעזרת ״ספירת פחמימות״, המבוססת על תפריט אישי המאפשר לשמור על איזון רמות סוכר. מומלץ לבנות את התפריט האישי בעזרת דיאטנית קלינית. התפריט כולל את כמות הפחמימות בכל ארוחה בהתאם למספר מנות הפחמימה שאוכלים בכל יום, הרגלי אכילה והטיפול התרופתי שמקבלים.2 
הנה דוגמאות למנות של פחמימות:2

אינדקס גליקמי3

אינדקס גליקמי (GI) מודד כמה מהר המזון יכול להעלות את רמות הסוכר בדם שלך. באופן כללי, מזון עם GI נמוך מעלה את הגלוקוז בדם לאט, ומזון עם GI גבוה מעלה את רמת הסוכר בדם מהר. 

רק לפחמימות יש אינדקס גליקמי. למזון כמו שמנים, שומנים ובשר אין אינדקס גליקמי, למרות שמזונות אלה יכולים להשפיע על רמת הסוכר בקרב אנשים עם סוכרת. 
לא כל הפחמימות עובדות אותו הדבר בגוף – חלקן מגרות עליה מהירה ברמת הסוכר בדם ואחרות פועלות לאט יותר ולא גורמות לעלייה מהירה או גדולה ברמת הסוכר בדם. הערכים של האינדקס הגליקמי מייצגים בדיוק את ההבדל הזה, והמזונות מקבלים מספרים המדגימים כמה מהר הם מעלים את רמת הסוכר בדם. 

האינדקס הגליקמי נע בין 0 ל-100. לגלוקוז טהור יש את הערך הגליקמי הגבוה ביותר ולכן הוא מקבל את הערך 100.

אפשר לנסות להוריד את הערך הגליקמי על ידי שילוב פחמימות עם מזון  המכיל שומן, חלבון וסיבים תזונתיים.3 גם אופן הבישול וזמן הבישול יכולים להשפיע על הערך הגליקמי – בישול ארוך יותר מעלה את הערך הגליקמי.4

כדאי לצרוך מזונות בעלי ערך גליקמי נמוך כדי לעזור לעליית רמת סוכר איטית ומתונה. מכיוון שהשפעת המזון על כל אחד ואחת היא שונה, אי אפשר להסתמך על טבלאות ערך גליקמי וצריך לקיים מעקב אישי על רמות הסוכר בדם.4  

אלכוהול וסוכרת5

כשהסוכרת מאוזנת, ההמלצות לאופן צריכת אלכוהול הן כמו של כלל האוכלוסייה. אם הסוכרת אינה מאוזנת, מומלץ להגביל את השתייה - משקה אחד ביום לנשים ושני משקאות ליום לגברים. חשוב לזכור כי משקאות אלכוהוליים רבים מכילים תוספת סוכר ומהם מומלץ להימנע.