חַמֶּצֶת קטוטית סוכרתית (Diabetic Ketoacidosis), או קטואצידוזיס (DKA), היא סיבוך חמור של סוכרת שעלול להיות מסכן חיים. היא מתרחשת כשלגוף חסר אינסולין שיאפשר לסוכר לחדור לתאים לצרכי אנרגיה.1 במקום זאת, הכבד מתחיל לפרק את השומן שישמש כאנרגיה ומייצר חומצות הנקראות ״ קְטֹנִּים״. קטונים בדרך כלל מיוצרים על ידי הכבד כשהגוף מפרק שומן זמן רב לאחר הארוחה. בדרך כלל, השרירים והלב משתמשים בקטונים. אבל כשקטונים מיוצרים מהר מדי, ובכמות גדולה מדי, הם יכולים להצטבר בדם ולהיות רעילים מכיוון שהם הופכים את הדם לחומצי.1,2

מי בסיכון לחמצת קטוטית סוכרתית?

הרבה פעמים חמצת קטוטית סוכרתית היא הסימן הראשון לסוכרת סוג 1 שעדיין לא אובחנה. היא יכולה גם להתרחש באנשים שכבר אובחנו בסוכרת סוג 1.  זיהום, פציעה, מחלה קשה, דילוג על מנות אינסולין או לחץ נפשי לפני ניתוח יכולים לגרום לחמצת קטוטית סוכרתית.2 

גם אנשים שיש להם סוכרת סוג 2 עלולים לפתח חמצת קטוטית סוכרתית, אך זה פחות נפוץ ופחות חמור. במקרים אלה חמצת קטוטית סוכרתית יכולה להתפתח בעקבות תקופה מתמשכת שבה הסוכר בדם לא מאוזן, כשמפספסים את מנות התרופה לסוכרת או במקרה של מחלה קשה או זיהום.2  

איך אפשר למנוע חמצת קטוטית סוכרתית? 

 למרות שמצב זה חמור, אפשר לנקוט בצעדים שונים כדי למנוע אותו:
•    לבדוק את רמת הסוכר בדם לעיתים קרובות, במיוחד כשחולים.
•    לשמור ככל שניתן על רמות הסוכר בדם בטווח היעד. 
•    ליטול את התרופות לסוכרת שרשמו הרופא או הרופאה, גם אם מרגישים טוב. 
•    לשוחח עם הרופא או הרופאה כיצד להתאים את הטיפול באינסולין בהתאם למה שאוכלים, רמת הפעילות הגופנית או במקרה של מחלה.