קיימים בציבור מיתוסים רבים הקשורים לסוכרת, ורובם לא לגמרי נכונים. יש לכך סיבות רבות, כגון מידע שגוי, אי הבנות, שמועות וחששות, ולכן הגיע הזמן להפריך את התפיסות המוטעות הללו. להלן שישה מיתוסים לא מדויקים על סוכרת – והאמת עליהם.

סוכרת היא אחת מן המחלות הנפוצות ביותר בעולם. מאות מיליוני גברים, נשים וילדים מתמודדים מדי יום עם השלכותיה המיידיות והעקיפות: טיפולים, סיבוכים, שגרה של בדיקות וכיו"ב. סוכרת נובעת משיבושים בתהליך הטבעי של פעילות הגוף, שבדרך כלל יודע לאזן את ערכי הסוכר באמצעות הורמון בשם אינסולין. יש לכך מספר גורמים, אך התופעות ודרכי ההתמודדות איתן משתנות מאדם לאדם.

זו אחת הסיבות לכך שבשנים האחרונות, למרות התקדמות אדירה במחקר, נוצרו והופצו בציבור מיתוסים רבים שקשורים בסוכרת, רבים מהם לא מדויקים וחלקם שגויים לחלוטין. לכך ניתן להוסיף גם מידע שגוי שמופיע במקורות מידע לא-אמינים או לא מעודכנים, אי דיוקים שנגרמים כתוצאה מאי הבנות וסיבות רבות נוספות. הבעיה היא שמיתוסים כאלה עלולים לעורר חששות ובלבול בקרב סוכרתיים וקרוביהם, ולכן חשוב להעמיד את הדברים על דיוקם.

סוכרת סוג 1 היא רק של ילדים ושל צעירים? – לא נכון!

"סוכרת סוג 1" כונתה בעבר בשם "סוכרת נעורים", וזו כנראה הסיבה להתפתחות המיתוס כאילו שזאת סוכרת של ילדים ושל צעירים בלבד. אך ככל שהמחקר סביב סוכרת סוג 1 התפתח כך התברר שסוכרת סוג 1 יכולה להופיע לראשונה גם אצל מבוגרים.

למעשה, סוג זה של סוכרת מתפתח כתוצאה מתהליך שבו המערכת החיסונית של הגוף מתחילה לתקוף את התאים שאחראיים על ההפרשה של האינסולין בלבלב. תופעה אוטואימונית זו יכולה להתרחש בכל גיל ובכל שלב בחיים. יש אפילו מקרים של מבוגרים סוכרתיים, חלקם חצו כבר את גיל 70 ויותר – שבעבר חשבו כי הם סוכרתיים סוג 2 אך בבדיקת נוגדנים בדם נתגלה כי אבחנה מדויקת יותר עבורם היא אותה "סוכרת נעורים", הרי אלה הם בוודאי לא ילדים ולא צעירים.

סוכרת סוג 2 היא תוצאה של עודף משקל בלבד? – לא מדויק

אמנם יש קשר בין עודף משקל לבין סוכרת סוג 2, אבל הסיפור הרבה יותר מורכב. בין הגורמים לסוכרת ניתן למנות גם תזונה עתירת קלוריות, היעדר פעילות גופנית מספקת, ישיבה במצב סטטי למשך זמן רב, רקע משפחתי ועוד. אפילו חשיפה לסביבה לא בריאה עוד ברחם(!) עשויה להשפיע על התפתחות סוכרת – למשל אם האישה ההרה חוותה סוכרת הריון או עודף משקל, גובר הסיכוי שהעובר יפתח במהלך חייו סוכרת או השמנת יתר.

למעשה קיים קשר הדוק בין השמנה לבין סוכרת. ניתן לומר שעודף משקל הוא גורם סיכון משמעותי להתפתחות סוכרת, ולכן בשנים האחרונות מומחי סוכרת רבים בעולם פועלים באפיק של טיפול בהשמנה ובמניעתה. יחד עם זאת לפי מספר מחקרים, אם אדם שכבר אובחן כסוכרתי סוג 2 יפחית לפחות 10% ממשקל גופו בשנים הראשונות לאבחון הסוכרת, קיים סיכוי לנסיגת הסוכרת.

הטיפול באינסולין לסוכרתיים הוא לכל החיים? – לא מדויק

סוכרתיים סוג 1, שאצלם מקור הסוכרת הוא תהליך אוטואימוני, אכן חייבים לקבל כל הזמן אינסולין ממקור חיצוני. אך אצל סוכרתיים סוג 2 המצב מעט מורכב יותר: כיום יש טיפולים רפואיים אחרים שעשויים לאזן את רמת הסוכר בדם, ורק אם הטיפול מתגלה כלא מספיק יעיל – עוברים לטיפול באינסולין. יחד עם זאת, בקרב כחמישית מהסוכרתיים סוג 2 יש צורך בטיפול באינסולין.

כמו כן, בחלק מהמקרים אצל סוכרתיים סוג 2 מתגלה שהטיפול באינסולין מעודד את התאוששות פעילות הלבלב בצורה כזו שהוא ישוב לשחרר אינסולין באופן טבעי – מה שמאפשר להפסיק את הטיפול באינסולין ולבחון אפשרות לעבור לטיפול אחר.

לאינסולין יש תופעות לוואי קשות? – לא מדויק

מטופלים סוכרתיים חווים לעיתים החמרה במצבם הגופני ובאורח חייהם, ורבים מהם נוהגים לתלות את האשמה באינסולין – אבל הוא לא תמיד האשם הבלעדי. אמנם לטיפול באינסולין עשויות להיות תופעות לוואי מסוימות, כגון היפוגליקמיה או עלייה במשקל; אבל פעמים רבות מדובר בתופעות לוואי חולפות. כיום, אגב, טיפולי אינסולין כבר מלווים בסיכויים נמוכים בהרבה לנ"ל.

יתרה מזאת, פעמים רבות ההחמרה במצב הגופני נובעת לא מהאינסולין עצמו אלא כתוצאה מסוכרת לא מאוזנת או סיבוכים נלווים לסוכרת. דווקא האינסולין הוא זה שמסייע בהפחתת ערכי הסוכר, וכפי שהודגם בניפוץ המיתוס הקודם, הטיפול בו יכול גם להיות זמני ולא קבוע.

מי שמשתמש באינסולין, סימן שנכשל באיזון הסוכרת? – לא מדויק

הבסיס העיקרי לטיפול בסוכרת, עוד לפני שימוש בתרופות, הוא אורח חיים בריא הכולל שמירה על תזונה נכונה, פעילות גופנית והורדת משקל. לשם כך לעיתים יש צורך בליווי של ייעוץ מקצועי כגון דיאטנית ו/או סוג כלשהו של תמיכה רגשית, כגון פסיכולוג – אבל רוב הסוכרתיים בישראל לא פונים לייעוץ מקצועי שכזה ולא מצליחים לשמור על אורח חיים בריא. במקרים כאלה מתעוררת אצלם תחושת כישלון שעלולה להוביל לתסכולים רבים.

כמו כן, אצל סוכרתיים רבים הבעיה היא לא בהכרח באורח החיים אלא פשוט משום שתרופות אחרות לא הביאו את התוצאות הרצויות. ניתן לנסות תרופות שונות, שלעיתים מצליחות - אבל לעיתים גם לא. ובמקרה כזה, כאמור, המשמעות היא לא כישלון של המטופל אלא של התכשירים האחרים.

סוכרת היא מחלה גנטית, ולכן היא בלתי נמנעת? – לא נכון

אמנם יש רכיב גנטי בסוכרת, אבל היא לא בהכרח מחלה גנטית. עם זאת, גם אם יש רקע משפחתי של סוכרת, עדיין אפשר להפחית את הסיכון לפתח את הסוכרת באמצעות שמירה על אורח חיים בריא, תזונה נכונה, פעילות גופנית ושמירה על משקל תקין.

אגב, אותו הדבר נכון גם לגבי נשים שפיתחו סוכרת היריון, ולפיכך יש להן סיכוי של כ-50% לפתח סוכרת סוג 2 בשנים שלאחר הלידה: למרות ההיסטוריה של הסוכרת ההריונית, הקפדה על אורח חיים בריא עשויה לצמצם משמעותית את הסיכון הזה.

למידע נוסף או שאלות יש לפנות לרופא המטפל . מוגש כשירות לציבור מטעם חברת סאנופי